Zo wordt Ahed Tamimi behandeld in Israëlische gevangenis

De familie van de 17-jarige Palestijnse Ahed Tamimi verspreidde een video van een ondervraging van Ahed door twee Israëlische agenten. De beelden dateren van 26 december vorig jaar, één week nadat ze werd aangehouden.

Ahed weigert consequent te antwoorden op de vragen van de agenten. “Ik kies voor mijn recht om te zwijgen”, blijft ze herhalen. De agenten roepen tegen haar, maken opmerkingen over haar lichte huid en haar engelenogen, en tonen haar videobeelden van haar familieleden. Ze dreigen ermee haar familieleden aan te houden als ze blijft zwijgen.

De ondervraging duurde twee uur. De dagen ervoor had ze moeten doorbrengen in een onverwarmde cel. De familie verklaarde dat ze ettelijke keren werd ondervraagd, en dat ze soms tot veertig uur aan een stuk wakker werd gehouden.

Verbale en psychische intimidatie

Dit soort ondervragingstechnieken zijn geen uitzondering. Ze worden door het Israëlisch regime consequent toegepast bij elke ondervraging van Palestijnse gevangenen. De advocaten van de familie Tamimi hebben net daarom de beelden vrijgegeven, omdat ze willen laten zien hoe Israël Palestijnse minderjarigen ondervraagt en behandelt. Ze hebben ook klacht ingediend wegens de verbale en psychische intimidatie en agressie tegenover Ahed.

De beelden gingen de wereld rond en deden eens te meer de maskers afvallen. Ze toonden wat het bezettingsregime van Israël werkelijk is: de nummer één qua mensenrechtenschendingen. Vorige jaar verklaarde de Mensenrechtencommissie van de VN dit ook officieel. De zaak van Ahed Tamimi bevestigt deze realiteit.

Symbool van het nieuwe verzet

Het is bewonderenswaardig hoe sterk Ahed Tamimi blijft onder al die intimidatie. Ze daagt de bezetter uit, omdat ze erin slaagt haar emoties de baas te blijven. Maar laten we niet vergeten dat het om een tiener gaat, wiens familie bedreigd wordt als ze niet meewerkt. Laten we niet vergeten dat het om een jonge meid gaat, waarmee geflirt wordt vanuit een agressieve machtspositie. Er worden vragen gesteld over haar lichte huid, of die ook rood wordt als ze gaat zonnebaden, of over haar engelachtige ogen. Verbale, psychische en seksuele intimidatie van een toen 16-jarig kind.

Ondertussen heeft Israël een intense repressie ontketend in het dorp waar Ahed Tamimi woont, Nabi Saleh. De ongewapende protesten van het dorp tegen landdiefstal en bezetting worden met kogels en traangas beantwoord. Dagelijks zijn er militaire invallen, waarbij inwoners worden gearresteerd, onder hen ook kinderen.

Ahed is een symbool geworden van het nieuwe Palestijnse verzet. Daar kan het Israëlische regime niets meer aan veranderen. In Palestina werd voor haar een zeer mooi lied gemaakt: “Je hoofd staat rechtop en geeft ons moed. Jij hebt het licht ontstoken in onze duisternis. Ondanks de zachtheid van je handen, hebben je handen de wereld door elkaar geschud. Jouw handen zonden de slag terug naar de bezetter en brachten waardigheid naar de natie.”

De PVDA startte een solidariteitscampagne voor Ahed en de meer dan 300 andere minderjarige gevangenen in Palestina. We haalden al heel wat boodschappen bij elkaar, maar het kunnen gerust nog meer zijn. Ahed gaat haar laatste maanden gevangenisstraf in en verdient nog een extra golf van solidariteit.

Stuur je boodschap aan Ahed via www.freeahed.be


1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Nick Dobbelaere
    publiceerde deze pagina onder Nieuws 2018-04-17 11:05:43 +0200

Dit is jouw beweging

Liquid syntax error: Error in tag 'subpage' - No such page slug